Paluu dokumenttiluetteloon  /  Back to the catalogue of various documents on rhododendrons    

Pistokkaiden juurtumistuloksia 04.01.2003
kaksitoista viikkoa pistokkaiden otosta
Kristian Theqvist

12 viikkoa pistokkaiden otosta oli jälleen aika tarkistaa juurtuminen. Suurin osa pistokkaista näytti erittäin vehreiltä. Versoja ei kuitenkaan ollut alkanut kasvamaan kuin kahdella pistokkaalla, mutta pistokkaathan olivatkin vasta juurtumisvaiheessa. Muutamia pistokkaista oli kuollut odotusten mukaisesti, osa yllättäen.

Django pistokas

Kuva 1. R. brachycarpum 'Django' pistokas näytti 12 viikon jälkeen hyvältä. Juuripallo oli muodostunut hyvin kuohkeaan maaseokseen (25% turve + 25% rodomulta + 50% perliitti) ja juuret olivat terveen valkoiset.

 

Havaintoni ja päätelmäni tähänastisista tuloksista:

 • 40 pistokkaassa on juuria 12 viikon jälkeen. Lisäksi 19 pistokkaassa on kallusta, joka enteilee juurien puhkeamista.
 • Lepidootit juurtuvat helpommin kuin elepidootit. Tämä oli odotettu tulos, mutta tulipahan se taas vahvistettua.
 • Lepidooteille riittää 0.4 % IBA, kun taas elepidooteille  1 - 2 % IBA näyttäisi olevan parempi vaihtoehto.  Tästä "pääsäännöstä" löytyy luonnollisesti poikkeuksia sekä lepidooteista että elepidooteista.
 • Lepidootti R. groenlandicum oli ongelmallinen. Vain yksi pistokkaista oli toistaiseksi juurtunut. Oletan, että tälle pursulajikkeelle pistokkaan oton ajankohta lokakuussa oli jo liian myöhäinen. Heti kukinnan jälkeinen aika voisi ehkä olla parempi tälle lajikkeelle?
 • Hyvin juurtuneet lepidootit:
  lapponicum 'Frost Hexe', russatum 'Lauretta' ja keleticum 'Robert Seleger'.
 • Hyvin juurtuneet elepidootit:
  brachycapum 'Django', wardii 'Goldbukett', williamsianum 'Gartendirektor Glocker', yakushimanum 'Yaku Angel', catawbiense 'Calsap' ja  makinoi 'Jens Jörgen Sörensen'.
 • brachycapum var. tigerstedtii KTH-001 pistokkaista kaikki kuolivat. Brachyille on tyypillistä aikainen talveen sopeutuminen ja voi olla, että lokakuu oli jo liian myöhäinen ajankohta pistokkaiden otolle.
 • dichroanthum 'Böhmen' juurtuminen on erittäin hidasta ja vain yksi pistokas (4% IBA) oli juurtunut. Toinen hitaasti juurtuva näyttäisi olevan catawbiense 'Hachmann's Charmant'.
 • NAA-juurrutushormonin lisäyksellä IBA-hormooniin ei tässä vaiheessa koetta näyttänyt olevan tilastollisesti mitään merkittävää vaikutusta.
 • Varttamiskokeilut pistokkailla eivät näytä kovin hyviltä. Tekniikka vaatii vielä hiomista. Vain yksi 'Cunningham's White' rungoista näytti olevan elossa (catawbiense 'Hachmann's Charmant'). Rungot yakushimanum 'Yaku Angel' pistokkaille olivat täysin mustuneet, mutta hämmästyttävää kylläkin yakujen lehdet olivat vielä terveen vihreät. Kosteutta ja ravintoa tulee ilmeisesti kuolleesta rungosta.
 • Kokonaisuutena pistokaskokeilun voi jo nyt sanoa onnistuneen jopa odotuksia paremmin.

 

Pistokkaiden juurtumistuloksiaPaluu dokumenttiluetteloon  /  Back to the catalogue of various documents on rhododendrons